Facebook, sproghandlinger og meget mere

I denne uge har jeg introduceret min 1.g for sproghandling som begreb. Efter en kort introduktion med et par øvelser begav vi os ud på nettet i et Google Doc, hvor de skulle skrive fiktive statusopdateringer med udgangspunkt i én af de tre typer af sproghandlinger (de tre som er nævnt i Faglige Forbindelser). Det var en klar fordel, at de IKKE blev smidt ud på deres væg, for så var de ikke bundet af, at de skulle have et bestemt indhold. Dokumentet kørte på smartboardet i klassen, og dermed kunne alle følge med i, hvad der blev skrevet. Det var sjovt!

Herefter skulle vi ud på Facebook og finde sproghandlinger. Ikke overraskende var en stor del af dem selvfremstillende, men det førte samtidig til en udmærket diskussion om, hvem der er modtageren. De havde faktisk en klar opfattelse af, at langt de fleste statusopdateringer var rettet til bestemte venner, og altså ikke bare smidt ud til alle 200. Dvs. et slags lukket fællesskab i fællesskabet. Den pointe tror jeg vi vil arbejde videre med senere måske i 2.g, for det siger vel en del om den generelle tendens på nettet: selvom det er åbent, så er forsøget stadig at ramme bestemte fællesskaber inden for den store masse.

Der findes en del videoer på engelsk, som introducerer sproghandlinger (speech acts) ganske godt med fine eksempler. De er for svære til at kunne stå alene, men måske der var mulighed for et tværfagligt samarbejde her?

Dette indlæg blev udgivet i Dansk, Web 2.0 og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar