Projektledelse i uddannelsesorganisationer og undervisningsinstitutioner

Det sidste halve år har vi i projektgruppen arbejdet med projektledelse på tre skoler. Fokus har i alle tre projekter været på integrering af IT i undervisningen, hvor det giver mening fagligt og didaktisk.

På Sct. Knuds Gymnasium omhandlede projektet IT i AT, hvor vi undersøgte, hvilke fordele og ulemper der er ved at lade produkterne i AT være IT-produktioner. Fx screencasts, blogindlæg osv. Konklusionen på det projekt afsluttes først til foråret.

Men de overvejelser vi har gjort os under projektforløbet, er samlet i dette lille skriv. Forhåbentlig kan det inspirere andre til at holde fokus i projektfasen. I går deltog jeg med Det Almenpædagogiske Samarbejde på Fyn på MBUs konference om de ansøgningsmuligheder, rammer og områder for de nye projektmidler, som de stiller til rådighed. Her blev der netop lagt vægt på, at skolen skal have medejerskab for processen. Der blev gjort mindre ud af hvordan, andet at det er vigtigt, at ledelsen bakker op. Vores konklusion på projektet rammer også dette fokus, men vi peger også på andre. Læs konklusionen herunder, og hele projektet her.

God fornøjelse, og kommenter og del gerne!

“De tre projekter har vist et tydeligt behov for at dele projektfasen i både en prejekt- og en projektfase. I prejekt-fasen er der plads til de innovative idéer, interesse fra mange kolleger, idéer fra ledelsen osv. Når først projektfasen sættes i gang, er der et klart behov for styring fra projektlederens side. Det gælder om at få afklaret projektets status i organisationen, så det bliver meningsfuldt for både lærere og ledelse, og det handler om at få fordelt roller, så frustrationer afhjælpes løbende og fokus bliver på at få inddraget it meningsfuldt i den pædagogiske praksis, og ikke kun på fx tekniske problemer.

Samtidig er det vigtigt, at fokus både løbende, men særligt efterfølgende, er på forankring og evaluering. Løbende evaluering af projektet kan sikre, at retningen i tide bliver justeret. Mange milepæle er derfor med til at udstikke en kurs. Forankringen sikres særligt ved løbende evaluering og videndeling omkring projektet, fordi det er med til at vække interesse fra både ledelse og kolleger.

Samlet set peger det således på projektlederens rolle som afgørende for om et projekt får succes eller ej.”

Dette indlæg blev udgivet i MIL, Skoleudvikling og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar