Noget om helte

I de seneste par uger har jeg haft et forløb i min 2.g om helte og antihelte i litteraturen. Baggrunden for forløbet er primært Skrivecup-konkurrencen, hvor eleverne skal remediere en litterær tekst. Samtidig var det en mulighed for at arbejde litteraturhistorisk med et tema, og samtidig diskutere noget samfundsmæssigt relevant fx om vi har brug for helte, og hvad begrebet dækker over i en mediehverdag, hvor det af og til virker som om, der er gået inflation i begrebet jf. artiklen Vi er ALLE helte.

Forløb

På grund af remedieringsvinklen var forløbet samtidig en indgangsvinkel til at arbejde med kreativ skrivning i danskfaget. Elevernes skrivekompetencer udvikles på mange forskellige måder, og forløbet her var en oplagt mulighed for at udvikle elevernes sproglige kreativitet gennem forskellige øvelser.

I forløbet arbejdede vi med følgende tekster:

Forløbet tog udgangspunkt i elevernes egen forståelse af hvad en helt er. Det blev senere uddybet med anmeldelsen, som gav et analytisk begreb at arbejde med. Forløbet blev afsluttet med de litterære tekster.

Innovationsprocesser

Ebbe Skammelsøn havde vi i forvejen arbejdet med i 1.g, så formålet med denne tekst var at arbejde med remediering. Vi tog udgangspunkt i Kompas-modellen, som giver mange gode idéer til innovationsprocesser. Problemstillingen lød på: hvordan kan vi remediere Ebbe Skammelsøn, så den bliver relevant for modtageren (som de så skulle definere i grupperne)? Helt konkret brugte vi Open Space-øvelsen til at fokusere på de medier, som man kunne anvende. Derefter Persona-øvelsen til at fokusere på modtagerne. Herefter en kort MockUp-fase og til slut en SumUp. Hele innovationsprocessen tog 3 moduler. Det er i virkeligheden for kort, men fungerede fint i denne sammenhæng. Elevernes løsningsforslag bød bl.a. på et brætspil, en Instagramfortælling, en videodagbog (vlog), en tegneserie m.v. I løbet af processen kom de dybt i teksten, som vi jo havde arbejdet med før, fik tænkt kreativt og innovativt og havde det sjovt!

Kreativ skrivning og remediering

I hver lektion af forløbet var der indlagt korte kreative skriveøvelser inspireret af bl.a. Peter Jensens (Egaa Gymnasium) gode idéer fremlagt på et kursus i efteråret.

Det var øvelser som fx:

  • Skriv en sansende tekst på 3 min. om en citron. Du må ikke bruge ordene gul, sur og frugt. (En sansende tekst er en beskrivelse af frugten ved at forsøge og bruge forskellige sanser: føle, lugte, smage, se og dufte.)

Der var også små remedieringsøvelser som fx:

  • Skriv en ny heltetekst på baggrund af et af de semantiske skemaer, som I udarbejdede til “Noget om helte”.
  • Du skal vælge en genre fx en nyhedsartikel, et kort digt eller noget helt andet. Du skal bruge mindst tre ord fra det semantiske skema. Du har 10 min.

Forløbet gav eleverne mulighed for at arbejde tematisk, kreativt og innovativt.

 

Dette indlæg blev udgivet i Dansk, Skriftlighed og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar